Open monumentendag:

Ik ga naar de openmonumenten dag samen met Felicia, Lotte en Renée op 8 september 2012. Ik denk dat het wel leuk gaat worden, want anders maken wij het met ze 4e wel gezellig. We gaan naar de kerk, het gemeentehuis en het klooster. Bij de kerk gaan we de toren beklimmen. We gaan het gemeentehuis bekijken van binnen en daarna naar het klooster voor een rondleiding in de tuin en een rondleiding in het klooster zelf. De kerk word wel leuk, want het uitzicht is daar altijd mooi. Gemeentehuis weet ik niet of dat leuk word, want als ik me het gemeentehuis voorstel lijkt het me allemaal heel serieus. Het klooster word zeker leuk, want ik heb het klooster altijd al een willen zien en me moeder werkt er sinds kort dus wil wel zien waar ze werkt. 

   1. De kerk:

 

 

 

We gingen als eerste naar de kerk. We gingen daar de kerk eerst van binnen bekijken. Ik heb de kerk al een paar keer eerder van binnen gezien, maar hij blijft mooi. Daarna gingen we de stenen trappen beklimmen. Dat waren heel veel trappen!   

 

Toen we eindelijk boven waren. Gingen we eerst naar buiten. Het uitzicht was zo mooi. Je zag allemaal auto’s en mensen die door het dorp heen lopen.

 

 

Toen we klaar waren met kijken gingen we weer de kerk in. We zagen dat er een houten trap stond. Die kende ik helemaal niet. Dus wij gingen vragen of we nog verder omhoog mochten met de houtentrappen en dat mocht. Was echt zo hoog. We kwamen helemaal bij de punt van de kerk. Daar mogen ze best wel eens schoonmaken en een vliegenverdelger opbellen, want het was er echt heel vies zelf voor een kerk was het heel erg vies. Er lag overal stof (logisch) en allemaal dode vliegen en een hele zwerm levende vliegen.

Het was wel leuk om zo hoog te gaan, want zo hoog was ik nog nooit geweest.

 

 

Van 2 monumenten die we bezochten  moesten we een beeldanalyse maken. Van de kerk is de eerste beeldanalyse die we daar boven in de kerk hebben gemaakt.

 

Beeldanalyse:

 

Naam gebouw / wijk /tentoonstelling : Dorpskerk

Naam architect (en) : Th. Druiding

Datum bezoek : 08-09-2012

Plaats: Voorschoten

 

1 : Wat verwacht je van het gebouw / de wijk / de tentoonstelling ?

 

Ik verwacht een mooi en oud gebouw, omdat die er al heel lang staat.

 

2 : Omschrijf om wat voor een soort gebouw (en) of tentoonstelling gaat het ?

 

Het gebouw is een protestants hervormde kerk. De kerk heeft niet heel erg veel ramen, maar wel een paar mooie glas in lood ramen.

 

 

3 : Welk materiaal is gebruikt ?

 

De materialen die bij de bouw van de kerk zijn gebouwd zijn: hout, baksteen, cement en ijzer.

 

4 : Wat is de textuur van het bouwmateriaal?

 

De textuur van de bouwmateriaal is vooral ruw, want de bakstenen zijn niet recht, maar meer afgebrokkeld.

 

5 : Welke vormen zijn veel gebruikt ?

 

Bij de bouw van de kerk zijn vooral organische vormen gebruikt, dus niet helemaal rond maar ook niet helemaal recht.

 

6 : In welke stijl is het gebouw gebouwd ?

 

De kerk is in de oude stijl voor kerken gebouwd.

 

7 : Waar staat het gebouw? Omschrijf de omgeving.

 

Het gebouw staat midden in Voorschoten. In het centrum een beetje dus het is vooral een woonwijk / winkel omgeving. Bij de kerk hoort ook een begraafplaats die er naast ligt.

 

8 : Geef een korte omschrijving van het interieur.

 

Het interieur beneden in de grote zaal is heel erg eenvoudig, want het zijn houtenbanken en stoelen. Een opvallend en heel erg mooi ding is het orgel in de kerk. Boven in de kerk is geen interieur, daar zijn alleen maar trappen.

 

9 : Wat vond je het mooiste onderdeel van het gebouw,de wijk of de tentoonstelling ?

 

Het mooiste onderdeel van de kerk vond ik het orgel. Ik vind hem zo mooi, omdat die beschilderd is en versiering heeft. Het straalt ook een soort van “hier ben ik” uitstraling uit, daarom vind ik hem ook heel erg mooi.

 

10 : Wat vond je het minst boeiende onderdeel ?

 

Het gedeelte waar de stenen trappen stoppen en je naar buiten kan of met de houten trappen nog hoger kan, want dat is maar één grote lege ruimte. Waar alleen nog één houten trap stond om nog hoger te gaan.

 

11 : Komen je indruk en je ervaring overeen met de informatie en de verwachting die je vooraf over het gebouw/de wijk/de tentoonstelling had ?

 

ja ze komen vooral overeen. Ik wist hoe de grote zaal er uitzag, want ik ben er al eens geweest met een begrafenis en de stenen trappen had ik ook al een keer beklommen, maar ik was nog nooit omhoog gegaan met de houten trappen, want die stonden er niet. Dus dat was een leuke nieuwe belevenis.

 

12 : Wat vind je van het gebouw /de wijk / de tentoonstelling in haar totaliteit ? Zou je er zelf in willen wonen of werken ?

 

Ik vind de kerk een heel mooi gebouw, het heeft een statig aanzicht. Ik vind dat door de vormen en alles de kerk nog mooier word.

 

 

 

 

Daarna gingen we van de kerk naar het gemeentehuis, maar om bij het gemeentehuis te komen moesten we over de markt. Op die markt was het voor banken en allemaal politieke partijen dus krijg je allemaal dingentjes. Wij lopen daar over de markt heen komt er opeens een oranje leeuw (van ING) op ons af dus wij geven hem een knuffel en gingen er mee op de foto. Ook een nijlpaard (van zwembad Het Wedde) gaven we een knuffel en met een reuze papagaai mascotte gingen we ook op de foto. Was echt leuk.

 

 

 

  2. Het gemeentehuis:

Als 2de monument gingen we naar het gemeentehuis. We liepen naar over de rode loper. Binnen kregen we een informatie boekje. Daarna liepen we de trap op en gingen we eerst naar een wachtkamer denk ik dat het was met ingelijst alle vroegere burgemeesters.

 

Daarna liepen we verder naar de raadszaal. Zo dat was een mooie grote zaal. Daar waren 2 mannen en die gaven ons informatie over alles. We kwamen er zelfs achter dat je dus op internet de vergaderingen die daar worden gehouden kan volgen, want er hangen dus overal camera’s.

 

 

 

We mochten aan de grote tafel zitten. Die stoelen zitten echt heel lekker. Toen dachten we van kunnen we ook gelijk een beeldanalyse schrijven, want dat moeten we toch nog doen en we zitten nu toch. Was wel handig want die 2 mannen hielpen ons ook als we vragen hadden.

 

 

Beeldanalyse:

 

Naam gebouw / wijk /tentoonstelling : Gemeentehuis

Naam architect (en) : Willem Verschoor uit Den Haag

Datum bezoek : 08-09-2012

Plaats: Voorschoten

 

1 : Wat verwacht je van het gebouw / de wijk / de tentoonstelling ?

 

Een heel groot en deftig gebouw, want als ik aan een gemeentehuis denk zie ik een mooi ingericht gebouw met deftige meubels en alles erop en aan.

 

2 : Omschrijf om wat voor een soort gebouw (en) of tentoonstelling gaat het ?

 

Het gaat om het gemeentehuis van Voorschoten. Het is een gebouw met veel ramen en het sluit goed aan op de omgeving er om heen.

 

3 : Welk materiaal is gebruikt ?

 

De materialen die bij de bouw van dit gemeentehuis zijn gebruikt zijn: hout en steen.

 

4 : Wat is de textuur van het bouwmateriaal?

 

De textuur van het bouwmateriaal is vooral glad, alles is netjes en recht gebouwd.

 

5 : Welke vormen zijn veel gebruikt ?

 

Bij de bouw van dit gemeentehuis zijn bijna alleen maar hoekige vormen gebruikt.

 

6 : In welke stijl is het gebouw gebouwd ?

 

Het gemeentehuis is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School.

 

7 : Waar staat het gebouw? Omschrijf de omgeving.

 

Het gemeentehuis staat in Voorschoten. Het gebouw sluit goed aan op de omgeving. Het is een heel “open” gebouw, dus met heel veel ramen. Het staat aan het einde van een woonwijk en voor een park.

 

8 : Geef, indien van toepassing, een korte omschrijving van het interieur.

 

Het interieur in het raadzaal: groene stoelen en mooie houten tafel in U-vorm. Het gemeentehuis zelf is heel erg groot met veel ruimte. Er ligt tapijt waar je loopt en daarnaast hele mooie gladde en grote stenen.

 

9 : Wat vond je het mooiste onderdeel van het gebouw,de wijk of de tentoonstelling ?

 

Het mooiste onderdeel van het gemeentehuis vind ik de raadzaal, want alles past bij elkaar en het is heel mooi ingericht met stoelen en één grote tafel. Door de grote ramen valt er veel licht naar binnen en kun je naar buiten kijken, dat maakt de raadzaal ook nog gezellig.

 

10 : Wat vond je het minst boeiende onderdeel ?

 

Het minst boeiende onderdeel van het gemeentehuis vond ik de zaal waar je binnen kwam, want daar was alles één kleur. De rest van het gemeentehuis was heel mooi echt zo van “wow”. Deze zaal was ook mooi, maar niet zo mooi als de rest.

 

11 : Komen je indruk en je ervaring overeen met de informatie en de verwachting die je vooraf over het gebouw/de wijk/de tentoonstelling had ?

 

het komt goed overeen, alleen ik vond het zelf nog mooier dan dat ik had verwacht. Ik had zelf ook gedacht dat het veel deftige zo worden en niet zo heel leuk, maar dat viel wel.

 

12 : Wat vind je van het gebouw /de wijk / de tentoonstelling in haar totaliteit ? Zou je er zelf in willen wonen of werken ?

 

Ik zou er wel in willen werken. Dan kan je dit mooie gebouw elke dag bekijken.

 

 

 3. Het Klooster:

 

  

 

Als laatste gingen we naar het klooster. In het klooster hebben wij een activiteit gedaan. Eigenlijk hebben we 2 activiteiten gedaan.  Eerst kregen we een rondleiding door de tuin en daarna een rondleiding door het klooster. De rondleiding door de tuin werd gedaan door de school naast het klooster Gevers Deynoot.

Wij hadden 2 meisjes die ons rond moesten leiden. Je kon ze herkenen aan hun rode shirtjes. De rondleiding was dus een grote mislukking, want ze waren te verlegen om iets te zeggen. Dus we liepen daar maar achter ze aan. Ze zeiden bijna niks. Iets van 3 keer hebbe ze iets gezegd en dat lazen ze dan voor uit het blad dat we hadden gehad bij de poort. Dus we hadden niet veel informatie gehad in de tuin.

 

 

De tuin zelf was wel heel erg mooi. We kwamen er achter dat de nonnen nog steeds zelf hun eten verbouwen en alles.

Hier zie je bijvoorbeeld een kas waar ze tomaten verbouwen.

 

 Hier verbouwen ze ook iets maar weet niet wat.

Een minder leuk gedeelte van de tuin was de begraafplaats. Ik wist niet eens dat ze daar een eigen begraafplaats hadden. Het was wel heel mooi en goed verzorgd.


 

In de tuin kwamen we ook soms langs slootjes en dan waren er kleine bruggetjes. Zo was er een sloot na de boerderij die daar stond:  

Na dat je over dat slootje heen was kwam je bij de soort van achterkant van het klooster. Daarbij zat nog een enorme tuin met een grasvelden bij en een kippenhok.

Daarna ging je naar binnen bij het klooster via de plaats waar je thee kon drinken. Toen begonnen we aan activiteit 2: rondleiding in het klooster.

We werden rondgeleid door een vrouw die daar werkt en zelf ook een non is, maar omdat ze nog zo goed te been is en alles werkt ze daar ook en dat vind ze nog leuk ook. We begonnen met de rondleiding in een oude kamer van het klooster. Dat was de een van de eerste kamers van het klooster, want we hoorde dat het klooster niet altijd al zo groot is geweest, maar dat die steeds een gedeelte werd aangebouwd.

Die kamer was nog helemaal in de oude staat. Het hele interieur was in een echte oude stijl.

Daarna gingen we door naar een andere kamer. Die kamer was een soort van klein museumpje in het klooster zelf. Hier waren allemaal oude spullen die de nonnen vroeger gebruikte. Zo zagen we bijvoorbeeld de kledingstukken die de nonnen droegen door de tijd heen. Er waren nog hele oude munten. En natuurlijk nog veel meer maar dat ik teveel om allemaal op te noemen. Ik vond dit zelf het leukste gedeelte / kamer van het klooster, want er was hier zoveel geschiedenis bij elkaar en ook zoveel om naar te kijken. Ik zou daar wel uren kunnen blijven.

We hadden geluk, want de kerk in het klooster mochten we van 3 tot 4 niet in dus hadden we anders daar geen rondleiding kunnen hebben. Het was zo groot dat had ik nooit verwacht. Aan de muren zaten mozaïek stenen schilderijen over de lijdensweg van Jezus.  Aan allebij de kanten stonden banken als je naar binnen liep. Daar zaten de nonnen die zongen. Als je dan verder liep kwam je in een breder gedeelte en daar waren ook 2 biechtstoelen. Je kon ook zien aan een soort van huisje dat daar stond en de kaars die altijd brand (hangt aan de muur) dat het een ………….. kerk was. Er hingen ook allemaal beelden aan de muren. De meeste waren van hout en die kwamen dan uit andere landen waar de nonnen dan ook vroeger geleefd hadden.

Daarna gingen we naar het oude gedeelte dat vroeger als school werd gebruikt. Je kon ook wel zien aan de gang dat vroeger een school was. De ingang van de school word nu gewoon als een normale zei ingang gebruikt.

Toen gingen we kijken waar me moeder allemaal werkt. Dat was op de verpleegafdeling. Ik kwam er dus achter dat het in het hele klooster is. Om het beter uit te kunnen leggen gingen we omhoog naar de bovenste verdieping om te kijken naar een kleine versie van het klooster. Die lift was zo eng ik was blij toen ik er weer uit mocht.

Daarna liepen we verder en gingen we naar beneden via de trap. En was de rondleiding afgelopen. Helaas konden we geen foto’s maken binnen, maar het was wel een hele leuke ervaring.

 

 

Bij de openmonumenten dag moest je 1 monument kiezen en daar een tekening van maken. Het monument dat ik gekozen heb is het gemeentehuis van voorschoten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb